Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα προσωπικά δεδομένα με παραλήπτη ΗΠΑ

0

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφανθεί εάν το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για την γνωστοποίηση στην Ουάσινγκτον προσωπικών δεδομένων όσων ταξιδεύουν αεροπορικώς προς τις ΗΠΑ είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με ψήφους 276 υπέρ και 260 κατά.

Οι ευρωβουλευτές, η γνώμη των οποίων στο θέμα αυτό δεν είναι δεσμευτική, έχουν κατ επανάληψη επικρίνει το σχέδιο συμφωνίας που διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό της ΕΕ.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα σταματήσει την διαδικασία για την συμφωνία, αλλά μία αρνητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του ανωτάτου Δικαστηρίου της ΕΕ, θα οδηγήσει σε αλλαγές στο σχέδιο συμφωνίας.

Το Δικαστήριο μπορεί να χρειαστεί ακόμη και δύο χρόνια για να εκδώσει την ετυμηγορία του.
Η Ουάσινγκτον θέλει να συγκεντρώσει μέχρι 34 προσωπικές λεπτομέρειες για καθένα ταξιδιώτη και να τις έχει στην διάθεσή της για τρισήμισυ χρόνια. Υποστηρίζει πως με την συμφωνία εξασφαλίζεται η προστασία του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων και ζητεί από την ΕΕ να εφαρμόσει το ταχύτερο την συμφωνία.