Στο Περού θα δικαστεί ο Φουχιμόρι

0

Στο Περού βρίσκεται πλέον ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά.

Η επιστροφή του Φουχιμόρι κατέστη δυνατή μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χιλής να κάνει δεκτό το αίτημα έκδοσής του από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Περού.

Να σημειωθεί ότι ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Χιλή από το 2005.

Εκατοντάδες οπαδοί του, είχαν σπεύσει να υποδεχτούν τον πρώην πρόεδρο κατά την άφιξή του σε βάση της αστυνομίας στη Λίμα.

Το αεροσκάφος, όμως, το οποίο επέβαινε ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι προσγειώθηκε τελικά σε κοντινή στρατιωτική βάση.
Ο Φουχιμόρι αρνείται το εις βάρος του κατηγορητήριο, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του ’90.
Δηλώνει, μάλιστα, ότι η έκδοσή του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποδείξει την αθωότητά του.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την έκδοσή του ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι είπε: «Κυβέρνησα δέκα χρόνια σε μία από τις δύσκολες περιόδους για τη χώρα. Έδωσα λύσεις σε δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας, την τρομοκρατία και τον πληθωρισμό.»
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι έγιναν ορισμένα «χονδροειδή λάθη» από μέλη της κυβέρνησής του.
Ο πρωθυπουργός του Περού, Χόρχε ντελ Καστίγιο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πολιτικοποιήσει τη δίκη. Δεσμεύτηκε να διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη και ότι ο κατηγορούμενος θα αντιμετωπιστεί με αξιοπρέπεια.
Ο ανταποκριτής του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού BBC στη Λίμα, Νταν Κόλινς αναφέρει ότι η δικαστική διαδικασία αναμένεται να είναι μαραθώνια.
Ο 67χρονος Αλμπέρτο Φουχιμόρι διετέλεσε πρόεδρος του Περού από το 1990 έως το 2000. Εγκατέλειψε τη χώρα εν μέσω πολιτικοοικονομικού σκανδάλου.

Σχόλια