Στο Πρωτοδικείο προσέφυγε η Ryanair εις βάρος της Κομισιόν

0

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, Ryanair ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Πρωτοδικείο εις βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επειδή δεν επιλήφθηκε αιτήματος της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την παράνομη κρατική επιχορήγηση της Lufthansa από τις γερμανικές αρχές.

«Η Κομισιόν αγνόησε τις εκκλήσεις της Ryanair για έρευνα αναφορικά με την ολοφάνερη κατάχρηση των κοινοτικών οδηγιών για τις κρατικές επιχορηγήσεις εδώ και δύο χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας.

Κατά την ανακοίνωση της δικαστικής διαδικασίας ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’Λίρι δήλωσε ότι «η Lufthansa/Star Alliance έχει αποκλειστικά δικαιώματα στον τερματικό σταθμό 2 του αεροδρομίου του Μονάχου. Αυτό επετεύχθη με την καταβολή του ποσού των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων το ένα δισεκατομμύριο κατεβλήθη από την γερμανική κυβέρνηση και τις ομοσπονδιακές αρχές. Από την κίνηση αυτή το αεροδρόμιο υπέστη οικονομικές απώλειες 100 εκατομμυρίων ευρώ το διάστημα 2004-2005. Κανείς ιδιώτης επενδυτής δε θα μπορούσε να είχε επενδύσει σε μια ελλειμματική εγκατάσταση και μετά να χορηγούσε αποκλειστική πρόσβαση σε μία και μόνο αεροπορική εταιρεία. Ολοφάνερα η Lufthansa δέχθηκε κρατική επιδότηση, η οποία αλλοιώνει τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά».

Και πρόσθεσε, «η Κομισιόν δε μας άφησε άλλη επιλογή από το να αναζητήσουμε το δίκαιό μας εξαιτίας της δικής της απραξίας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ζητούμε από την Κομισιόν να προωθήσει τον ανταγωνισμό και να σταματήσει να προστατεύει τους εθνικούς αερομεταφορείς που χρεώνουν ακριβά εισιτήρια ενώ συνεχίζουν να λαμβάνουν παράνομα υπέρογκες κρατικές επιδοτήσεις».

Σχόλια