Στο στόχαστρο τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γαλλία

0

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταγγέλλει ότι η Γαλλία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βωμό της πάταξης της τρομοκρατίας.
Συγκεκριμένα, η οργάνωση αναφέρεται στα «μεγάλα χρονικά διαστήματα προφυλάκισης» και στην άσκηση «σωματικής βίας» των ανακρινόμενων από τις αστυνομικές αρχές.
«Η Γαλλία εμφανίζει ιδιαίτερο ζήλο θυσιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βωμό της αποτελεσματικότητας. Για να είναι πραγματικά ηγέτης, θα έπρεπε να σέβεται τα δικαιώματα, αντιτιθέμενη στην τρομοκρατία», υπογραμμίζει η συντάκτρια της έκθεσης Τζούντιθ Σάντερλαντ, αναφερόμενη σε μαρτυρίες ατόμων που προφυλακίστηκαν ως ύποπτοι τρομοκρατικών ενεργειών και κάνουν λόγο για άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας εκ μέρους της γαλλικής αστυνομίας.
Στην ίδια ανακοίνωση το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζει ακόμα ανησυχία για τη χρησιμοποίηση, από τις γαλλικές ανακριτικές αρχές, αποδεικτικών στοιχείων που αποσπάσθηκαν σε τρίτες χώρες, όπου τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση των κρατουμένων αποτελούν κοινή πρακτική και καλεί τη Γαλλία να θεωρήσει τα στοιχεία αυτά άκυρα.

Σχόλια