Στο Συμβούλιο της Ευρώπης η μη συμμόρφωση της Τουρκίας προς αποφάσεις του ΕΔΑΔ

0

Αναβολή, μέχρι την επόμενη Σύνοδό της, το Σεπτέμβριο 2010, έδωσε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την εξέταση της μη εφαρμογής, από την Τουρκία, καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αφορούν στη Δημοκρατία της Κύπρου.
Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί η προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας, αναφορικά με τους αγνοουμένους του Αττίλα, υπόθεση για την οποία η Άγκυρα, αν και καταδικάστηκε, εμφανίζεται απρόθυμη να συμμορφωθεί με την απόφαση. Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει ασχοληθεί έξι φορές με το θέμα και έχει προχωρήσει στην έκδοση δύο ενδιάμεσων ψηφισμάτων καλώντας τη γειτονική χώρα να πειθαρχήσει.
Επιπλέον, το Συμβούλιο θα ασχοληθεί και με την υπόθεση Λοϊζίδου, καθώς οι λεπτομέρειες της σχετικής καταδικαστικής απόφασης δεν έχουν εφαρμοσθεί, 14 χρόνια μετά την έκδοσή της.
Η τρίτη υπόθεση που θα απασχολήσει το Συμβούλιο είναι η μη συνολική εφαρμογή της καταδικαστικής απόφασης του ΕΔΑΔ επί της προσφυγής Ξενίδη-Αρέστη. Και σε αυτήν την περίπτωση έχει εκδοθεί ενδιάμεσο ψήφισμα που καλεί την Άγκυρα να καταβάλει χωρίς άλλη καθυστέρηση, την αποζημίωση που επιδικάσθηκε στους δικαιούχους, μαζί με τους τόκους υπερημερίας.

Σχόλια