Στο Supreme Court θα λυθεί η συνταγματικότητα της απαγόρευσης επίκλησης παραφροσύνης στα ποινικά δικαστήρια

0

H νομική πλευρά του John Joseph Delling θα ισχυριστεί ότι η αδυναμία του δράστη να επικαλεστεί ενώπιον των δικαστηρίων του Αϊντάχο ψυχιατρική παραφροσύνη, προκειμένου να εξαλειφθεί ή να μειωθεί ο καταλογισμός, παραβιάζει τα συνταγματικά του δικαιώματα. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ, ο κατηγορούμενος οφείλει να επικαλεστεί την παραφροσύνη και να την αποδείξει.

Στις Πολιτείες Αϊντάχο, Κάνσας, Γιούτα και Μοντάνα, ωστόσο, στερείται στον κατηγορούμενο η δικονομική δυνατότητα να επικαλεστεί την παραφροσύνη, προκειμένου να αποκλειστεί ή να μειωθεί ο καταλογισμός. Λόγω αυτής της ρύθμισης ο Delling καταδικάστηκε από δικαστήριο του Αϊντάχο σε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία δύο ανθρώπων και την σωματική βλάβη ενός τρίτου, το 2007. Ο 21χρονος τότε δράστης αντιλαμβανόταν τον εαυτό του κάτι σαν τον Ιησού και εξήγησε ότι αναγκάστηκε να προβεί στην πράξη του, διότι τα θύματα απορροφούσαν την ζωτική ενέργεια από τον εγκέφαλό του.

Παρότι ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση αναγνώρισε ότι ο δράστης ήταν ανίκανος να αντιληφθεί την σημασία της πράξης του, τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη λόγω της απαγόρευσης επίκλησης της παραφροσύνης. Την αίτηση του Delling προς το Ανώτατο Δικαστήριο υπέγραψαν 52 καθηγητές Νομικών Σχολών των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Jeffrey Fischer, ο οποίος επεσήμανε ότι η ακεραιότητα της ποινικής δικαιοσύνης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στο δικαίωμα άμυνας λόγω παραφροσύνης. Οι καθηγητές επιχειρηματολογούν ότι η ρύθμιση που εφαρμόζεται στο Αϊντάχο προσκρούει στις συνταγματικές εγγυήσεις της δίκαιης δίκης και της απαγόρευσης σκληρών και ασυνήθιστών ποινών.

Στο Supreme Court θα λυθεί η συνταγματικότητα της απαγόρευσης επίκλησης παραφροσύνης στα ποινικά δικαστήρια