Στρωμένος με αιχμηρά σχόλια ο δρόμος για Ρόμπεϊ και Άστον

0

Αντιμέτωπες με ισχυρές δόσεις αμφισβήτησης βρέθηκαν με το «καλημέρα» οι δύο νέες εμβληματικές φυσιογνωμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης –ο πρόεδρος, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Άστον.
Οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες κράτησαν επιφυλακτική έως και επικριτική στάση απέναντί τους, εκφράζοντας αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο θα μπορέσουν να προσδώσουν την απαραίτητη βαρύτητα στον ρόλο που καλούνται να παίξουν στη διεθνή κονίστρα.
Χαρακτηριστικά, η γαλλική Libération γράφει ότι «στην πρώτη πράξη της, η Ευρώπη της Συνθήκης της Λισσαβόνας επέλεξε ηγετικές προσωπικότητες που δεν θα ενοχλούν κανέναν», ενώ κάνει λόγο για «διακοσμητικό πρόεδρο». Η ισπανική El Mundo παρατηρεί ότι δύο άγνωστοι «στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή σκηνή, χωρίς καμιά εμπειρία στην εξωτερική πολιτική και αρχάριοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καλούνται να εκπροσωπήσουν τους 27 στον κόσμο. Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung αναρωτιέται: «Αυτές οι δύο προσωπικότητες μπορεί να ενσαρκώνουν το πνεύμα που υποσχέθηκαν οι ηγέτες μας;». Ακόμα πιο αιχμηρές στα σχόλιά τους είναι οι Financial Times και Guardian, με την πρώτη εκ των δύο εφημερίδων να υποστηρίζει ότι «η επιλογή των δύο σχετικά άγνωστων προσωπικοτήτων προκαλεί θλίψη σε εκείνους που ήθελαν να δοθεί μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βαρύτητα στην παγκόσμια σκηνή» και τη δεύτερη να υπογραμμίζει ότι η εξέλιξη αυτή «μηδενίζει όλες τις ελπίδες της Ευρώπης για να αναγκάσει τον κόσμο να της δώσει μια νέα προσοχή… Η ήπειρος απομακρύνθηκε από τον πίνακα των μεγάλων, χάνοντας μια πραγματική ευκαιρία να διατηρηθεί στο παγκόσμιο επίπεδο της Ομάδας των Δύο, που κυριαρχείται από τους δίδυμους πόλους της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου».
«Να με κρίνετε από αυτά που θα κάνω», ήταν η απάντηση της 53χρονης Βρετανίδας Κάθριν Άστον στα δημοσιεύματα. Σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Άστον επιχείρησε να προβάλει τη μέχρι σήμερα δουλειά της ως διεθνούς «διαπραγματευτή» και πρόσθεσε ότι «ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη ως υπουργός Δικαιοσύνης» και πως «πάντα διαπραγματευόταν».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Πία Αρενκίλντε Χάνσεν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στα τέλη του μήνα, παρουσία της κ. Άστον, ώστε η τελευταία να αναλάβει καθήκοντα στις αρχές Δεκεμβρίου (ενδεχομένως ακόμα και την 1η του μηνός), δηλαδή αμέσως μόλις τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβόνας. Αντιθέτως, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ θα περιμένει ως την 1η Ιανουαρίου.

Σχόλια