Συλλήψεις υπόπτων στην Κροατία για την υπόθεση δολοφονίας Πούκανιτς

0

Οι αστυνομικές αρχές της Κροατίας απήγγειλαν κατηγορίες σε πέντε φερομένους ως υπόπτους στην υπόθεση δολοφονίας Κροάτη δημοσιογράφου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι τρεις εκ των υπόπτων είναι Κροάτες. Οι άλλοι δύο είναι Σέρβοι κι ένας ύποπτος με βοσνιακό και κροατικό διαβατήριο, οι οποίοι διαφεύγουν ακόμα της συλλήψεως.

Ο Ίβο Πούκανιτς ήταν εκδότης της πολιτικής εβδομαδιαίας εφημερίδας, Νασιονάλ, η οποία συχνά φιλοξενούσε στις σελίδες της δημοσιεύματα για το οργανωμένο έγκλημα στα Βαλκάνια.

Σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στο Ζάγκρεμπ στις 23 Οκτωβρίου μαζί με τον διευθυντή του τμήματος μάρκετινγκ της εφημερίδας.

“Τρεις ύποπτοι – όλοι Κροάτες πολίτες – οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή ενώ άλλοι δύο ύποπτοι παραμένουν ασύλληπτοι”, δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας, Κρούνοσλαβ Μπόροβετς. Διευκρίνισε, επίσης, ότι εκδόθηκαν δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης για δύο ακόμα υπόπτους.

Πριν από οκτώ χρόνια ο Πούκανιτς είχε λάβει το βραβείο καλύτερου δημοσιογράφου στην Κροατία και το 2004 είχε επίσης τιμηθεί από την Κροατική Ένωση Δημοσιογράφων για τη συνέντευξη που είχε πάρει από τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου Αντε Γκοτόβινα.

Στις 6 Οκτωβρίου δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι η 26χρονη κόρη του γνωστού δικηγόρου, Ζβόνιμιρ Χόντακ. Ο φόνος έγινε στο κτήριο όπου διέμενε η 26χρονη, στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε μικρή απόσταση από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας του Ζάγκρεμπ.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο Χόντακ ήταν συνήγορος του πρώην στρατηγού Βλάντιμιρ Ζάγκορετς, ο οποίος κατηγορείται από την κροατική δικαιοσύνη για υπεξαίρεση διαμαντιών αξίας μεγαλύτερης των 3,7 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία του είχαν δοθεί ως εγγύηση για αγοραπωλησία όπλων τη δεκαετία του 1990.