Σύλληψη αντιφρονούντα την ημέρα της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

0

Την 60η επέτειο της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέλεξε η ηγεσία της Κίνας για να προχωρήσει στη σύλληψη εξέχοντος Κινέζου αντιφρονούντα και αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η σύλληψη του Λίου Σιάομπο προκαλεί έντονες διεθνείς επικρίσεις και αντιδράσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο Λίου Σιάομπο, πρώην καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, είναι συγγραφέας και πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων της Κίνας (Pen Club).
Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε μετά την υπογραφή της «Χάρτας 2008», μίας κοινής έκκλησης για περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία στην Κίνα από περίπου 300 διανοούμενους και μαχητικά μέλη οργανώσεων με την ευκαιρία της επετείου της Διακήρυξης του 1948 για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο ηλικίας 52 ετών Λίου υπήρξε έντονος επικριτής της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κίνας για περίπου 20 χρόνια.
Η οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα ανακοίνωσε ότι η αστυνομία είχε επίσημο ένταλμα κατά την σύλληψή του με την κατηγορία της «υπονόμευσης της κρατικής εξουσίας».
Ένας άλλος αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Ζανγκ Ζουχούα, συνελήφθη επίσης αλλά αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 12ωρη ανάκριση.

Σχόλια