Σύλληψη Γκοτοβίνα στην Ισπανία

0

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, ανακοίνωσε χθες ότι συνελήφθη στην Ισπανία ο Κροάτης στρατηγός, Αντε Γκοτοβίνα, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου.

Το πρώτο κατηγορητήριο κατά του Γκοτοβίνα εκδόθηκε στις 21 Μαΐου 2001, αλλά το περιεχόμενό του δεν δημοσιοποιήθηκε παρά μόνο στις 26 Ιουλίου 2001.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2004 τροποποιήθηκε το κατηγορητήριο και στις 24 του ίδιου μήνα επικυρώθηκε η τροποποίηση αυτή. Το περιεχόμενο του τροποποιηθέντος κατηγορητηρίου δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8 Μαρτίου 2004.

Ο Άντε Γκοτοβίνα κατηγορείται για:

– τρεις περιπτώσεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (διώξεις για πολιτικούς, φυλετικούς και θρησκευτικούς λόγους, απελάσεις και άλλες απάνθρωπες πράξεις)

– μια περίπτωση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας (άλλες απάνθρωπες πράξεις)

– δυο περιπτώσεις παραβίασης του εθιμικού δικαίου του πολέμου (κλοπή ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, αδικαιολόγητη καταστροφή πόλεων και χωριών κλπ).

– μια περίπτωση παραβίασης του εθιμικού δικαίου του πολέμου (δολοφονίες, όπως αυτές περιγράφονται στο Άρθρο 3 (1) (a) της Συνθήκης της Γενεύης (1949) και στο Άρθρα 3 και 7 (3) του Καταστατικού του Δικαστηρίου).

Σχόλια