Σύλληψη με το συντονισμό της Eurojust

0

Η Eurojust ανακοίνωσε ότι συμμετείχε σε πετυχημένη εκτέλεση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης μεταξύ της Σλοβενίας και της Ιταλίας.

Η υπόθεση αφορά πολίτη της Σλοβενίας, ο οποίος είχε αρχικώς συλληφθεί για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Ιταλία το 2005. Ο συλληφθείς καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης και αφού εξέτισε την ποινή του, παρέμεινε στην Ιταλία, όπου διατηρούσε σπίτι κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία.

Την ίδια ώρα, στη Σλοβενία εκκρεμούσε δίκη κατά του ιδίου ατόμου και των συνεργών του για διακίνηση εννέα κιλών ηρωίνης.

Πριν από μία εβδομάδα ο Σλοβένος δικαστής της υπόθεσης ζήτησε τη συνδρομή της Eurojust για την έκδοση ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, καθώς οι σλοβενικές αρχές δεν είχαν ακριβείς πληροφορίες για την πού βρισκόταν ο κατηγορούμενος.

Δεδομένου ότι όλα τα εθνικά μέλη της Eurojust έχουν μόνιμη έδρα στη Χάγη, η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών της Σλοβενίας και της Ιταλίας ήταν άμεση.

Ως εκ τούτου οι ιταλικές αρχές έλαβαν πληροφορίες για την πιθανή διεύθυνση του κατηγορουμένου και στις 10 Οκτωβρίου δόθηκε διαταγή για την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Να σημειωθεί ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε το ίδιο βράδυ.

Ο Σλοβένος συλληφθείς έμπορος ναρκωτικών ουσιών ήταν επίσης πρώην αστυνομικός.

«Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα της σημαντικής συνεισφοράς της Eurojust προς τις εθνικές αρχές των κρατών μελών», δήλωσε η Μαλτσί Γκαμπριγιέλ, διορισμένη στην Eurojust από τις αρχές της Σλοβενίας και πρόσθεσε, «η συνεργασία σε δικαστικό επίπεδο μεταξύ της Eurojust και των εθνικών μελών είναι αποτελεσματικότατη. Είμαστε σε συνεχή επαφή και μπορούμε άμεσα να έρθουμε σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές στη χώρα μας».

Η ηρωίνη που πωλείται στους δρόμους δεν είναι καθαρή αλλά νοθευμένη με άλλες ουσίες για να μπορούν οι έμποροι να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους.

Τα εννέα κιλά ηρωίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή 90.000 κιλών νοθευμένης ηρωίνης και η αξία της εν λόγω ποσότητας στην αγορά αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια