Σύλληψη Σερβοβόσνιου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία

0

Τη σύλληψη του Σερβοβόσνιου διοικητή ασφαλείας της αποκαλούμενης Αυτόνομης Περιοχής της Κράινα, Στόγιαν Ζούπλιανιν επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
Ο Ζούπλιανιν, ο οποίος συνελήφθη κοντά στο Βελιγράδι, υπηρέτησε ως διοικητής ασφαλείας στην πόλη Μπάνια Λούκα κατά τη διάρκεια του πολέμου 1992- 1995 και κατηγορείται ότι σκότωσε μουσουλμάνους και Κροάτες πολίτες.
Ο Στόγιαν Ζούπλιανιν ήταν ένας από τους τέσσερις εναπομείναντες καταζητούμενους από το ICTY και διέφευγε της σύλληψης εδώ και 13 χρόνια.
Δεν έχουν συλληφθεί ακόμα οι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς.
Την ικανοποίησή τους για σύλληψη του Ζούπλιανιν εξέφρασαν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέρ Σολάνα και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Όλι Ρεν.
«Η σύλληψη ατόμων που διώκονται και η παραπομπή τους ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου, με μία δίκαιη διαδικασία, είναι ωφέλιμη για όλον τον κόσμο» σχολίασε ο Σολάνα, επισημαίνοντας ότι «είναι μία καλή είδηση» που εντάσσεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Σερβία στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Διεθνές Δικαστήριο.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η οποία αποτελεί στοιχείο-κλειδί για την εγκαθίδρυση της δικαιοσύνης και της διαρκούς συμφιλίωσης στα Βαλκάνια» τονίζει από την πλευρά του ο Όλι Ρεν.