Σύλληψη του Κασπάροφ σε μαζική συγκέντρωση στη Μόσχα

0

Συνελήφθη ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού κινήματος «Η Άλλη Ρωσία» Γκάρι Κασπάροφ, μετά από μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Ζαχάροφ στο κέντρο της Μόσχας.
Δικαστήριο της Μόσχας του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ημερών.
Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, μαζί με άλλους επικριτές του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ο συνεπικεφαλής του κινήματος, Έντβαρντ Λιμόνοφ καθώς και ο ηγέτης της Ένωσης των δυνάμεων της Αριστεράς, Μπόρις Νεμτσόφ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ρώσου προέδρου, κατάγγειλαν την ισχυρή αστυνομική παρουσία που εμπόδισε την μαζικότερη προσέλευση του κόσμου.
Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Κασπάροφ καθώς σύμφωνα με το BBC ο ίδιος και 100 περίπου άτομα, προσπάθησαν να προσεγγίσουν την έδρα της κεντρικής εκλογικής επιτροπής για να καταγγείλουν τις «άδικες και παράνομες εκλογές» που θα διεξαχθούν στις 2 Δεκεμβρίου.
Οι 3.000 περίπου συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «η Ενωμένη Ρωσία μάς κλέβει τις εκλογές» (αναφερόμενοι στον τίτλο του κόμματος του Πούτιν) και «Για μια Ρωσία κατά του Πούτιν» και «Πούτιν σήκω και φύγε».
Εν τω μεταξύ, η ρωσική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες οπαδούς της αντιπολίτευσης – σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έως και 200 – στη διάρκεια διαδήλωσης στην Αγία Πετρούπολη, μία ημέρα μετά την καταστολή ανάλογης κινητοποίησης στη Μόσχα και τη σύλληψη του Γκάρι Κασπάροφ.
Μεταξύ των συλληφθέντων στην Αγία Πετρούπολη είναι και οι ηγέτες του SPS Μπόρις Νεμτσόφ και Νικίτα Μπέλικ, ανθυποψήφιοι του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.
Η διαδήλωση, που δεν είχε την άδεια των ρωσικών αρχών, οργανώθηκε από το κίνημα «Η άλλη Ρωσία», που αποτελείται από έναν ευρύ συνασπισμό αντιπολιτευόμενων σχηματισμών.
Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, νεαροί διαδηλωτές ξεδίπλωσαν πανό του Εθνικού Μπολσεβικικού Κόμματος, το οποίο είναι απαγορευμένο. Οι αστυνομικοί με τη χρήση βίας συνέλαβαν αρκετούς διαδηλωτές.

Σχόλια