Συμβατή με την ΕΣΔΑ η καταδίκη κατηγορουμένου βάσει κατάθεσης μάρτυρα που δεν εμφανίζεται στη δίκη

0

Με πλειοψηφία 15 προς 2 οι δικαστές δικαίωσαν το βρετανικό δικαστήριο που είχε εκδώσει την καταδικαστική απόφαση και έκριναν ότι δεν παραβιάζεται το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη  του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Την υπόθεση έφερε στο Στρασβούργο ο 55χρονος Imad al-Khawaja, ο οποίος ως γιατρός στο Αναμορφωτήριο του Μπράιτον, κατηγορήθηκε ότι ασέλγησε πάνω σε δύο γυναίκες ασθενείς υπό αναισθησία. Βασικό αποδεικτικό μέσο ήταν η κατάθεση της μίας γυναίκας, η οποία όμως αυτοκτόνησε πριν τη δίκη, χωρίς να έχει έτσι την ευκαιρία να της υποβάλλει ερωτήσεις ο συνήγορος του γιατρού.

Έτσι, τέθηκε το ερώτημα αν πληρούνται οι όροι της δίκαιης δίκης, εφόσον κάποιος καταδικάζεται βάσει της κατάθεσης μάρτυρα που δεν εμφανίζεται – για οποιοδήποτε λόγο – στο δικαστήριο για να υποβληθεί σε ερωτήσεις.Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας παγίως δέχεται ότι πληρούνται οι όροι της δίκαιης δίκης σε αυτή την περίπτωση, εφόσον η κατάθεση αυτή δεν είναι το μοναδικό αποδεικτικό μέσο, ακόμη και αν παίζει τον αποφασιστικότερο ρόλο (κριτήριο “sole or decisive evidence”). Έρχεται, όμως, σε σύγκρουση έτσι με την αυστηρή γραμματική ανάγνωση της ΕΣΔΑ, καθώς από το άρθρο 6 προκύπτει ότι ο ποινικός δικαστής δεν μπορεί να δεχθεί ως απόδειξη ικανή να στηρίξει καταδίκη την κατάθεση μάρτυρα που μετά δεν εμφανίζεται στο δικαστήριο για να δεχθεί ερωτήσεις από τους δικηγόρους της υπεράσπισης.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση το ΕΔΔΑ ευθυγραμμίστηκε με το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο και υιοθέτησε το κριτήριο “sole or decisive”. Καθώς η κατάθεση της γυναίκας, δηλαδή, δεν ήταν το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο της ενοχής του γιατρού, η καταδίκη του έγινε νομοτύπως.«Το δικαστήριο αναγνωρίζει βέβαια –όπως άλλωστε και το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας – ότι το κριτήριο αυτό δεν μπορεί να εφαρμόζεται απόλυτα. Στην αξιολόγηση της εφαρμογής αυτού του κριτηρίου πρέπει να μην παραβλέπουμε τις νομικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας», δήλωσε ο Πρόεδρος Bratza. «Η σημερινή απόφαση είναι μια θετική ένδειξη ότι το ΕΔΔΑ και το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας διαλέγονται μεταξύ τους». Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η απόφαση θα συμβάλλει και στην εκτόνωση της έντασης που είχε δημιουργηθεί τελευταία μεταξύ των δύο δικαστηρίων, αναφορικά με τη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.