Συμβιβασμός 1.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της HSBC με τις αμερικανικές αρχές

0

Στο πλαίσιο της συμφωνίας συμβιβασμού η HSBC θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 1.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τράπεζα πέτυχε συμφωνία και με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το μέλλον (Deferred Prosecution Agreement).

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα η τράπεζα φαίνεται πως παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία περί τραπεζικού απορρήτου (BSA – Bank Secrecy Act), παραλείποντας να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αποτροπή φαινομένων ξεπλύματος χρήματος και παραλείποντας να διενεργήσει προσεκτικούς ελέγχους των δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών από αλλοδαπά κράτη. Περαιτέρω το πιστωτικό ίδρυμα παραβίασε διατάξεις των νομοθετημάτων IEEPA (International Emergency Economic Powers Act) και TWEA (Trading with the Enemy Act) επειδή διενήργησε παρανόμως συναλλαγές για λογαριασμό πελατών από την Κούβα, το Ιράν, το Σουδάν, την Λιβύη και την Βιρμανία. Σε όλες τις χώρες είχαν επιβληθεί κυρώσεις κατά το χρονικό διάστημα των συναλλαγών από το Γραφείο Ελέγχου των Αλλοδαπών Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC –Office of Foreign Assets Control).

«Αποδεχόμαστε την ευθύνη για τα λάθη του παρελθόντος. Έχουμε δηλώσει ότι λυπούμαστε βαθύτατα για αυτά και το δηλώνουμε ξανά. Η HSBC από σήμερα είναι ένας ριζικά διαφορετικός οργανισμός σε σχέση με αυτόν που έκανε τόσα λάθη. Την τελευταία διετία, στο πλαίσιο νέας διοίκησης, κάνουμε σταθερά βήματα για να επανορθώσουμε αυτό που πήγε στραβά και να συμμετέχουμε ενεργά στο έργο των κυβερνητικών αρχών για διαφώτιση και αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων», σχολίασε σχετικά ο γενικός διευθυντής του τραπεζικού ομίλου Stuart Gulliver.

Σχόλια