Συμβιβασμός 9 δισ.δολαρίων για τον γαλλικό τραπεζικό κολοσσό BNP Paribas

0

Ο τραπεζικός κολοσσός της Γαλλίας, BNP Paribas, συμφώνησε να καταβάλλει 9 δισ. δολάρια στο πλαίσιο της συμβιβασμού που κατέληξε με την αμερικανική δικαιοσύνη σχετικά με τις καταγγελίες ότι παραβίασε αμερικανικούς νόμους και επέτρεψε τις παράνομες συναλλαγές τρομοκρατών στο Σουδάν, το Ιράν και την Κούβα.

Η τράπεζα συμφώνησε να δηλώσει ένοχη για δύο ποινικά αδικήματα και για ένα έτος – από το 2015 – απαγορεύεται να κάνει ορισμένες συναλλαγές σε αμερικανικό δολάριο.
Από την άλλη πλευρά οι αρχές δήλωσαν ότι οι αυστηρές ποινές είναι δικαιολογημένες, εξ αιτίας των διαρκών παραβιάσεων από την πλευρά της BNP και της επιθυμίας της τράπεζας να θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τα κέρδη της, ακόμη και αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι την προειδοποίησαν, σχετικά με την υποχρέωσή της να πραγματοποιεί ελέγχους για παράνομες ροές χρημάτων.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, Τζέιμς Κολ δήλωσε ότι η γαλλική τράπεζα λειτουργούσε ουσιαστικά ως «η κεντρική τράπεζα της κυβέρνησης του Σουδάν», συγκάλυπτε τα ίχνη της και απέφυγε να συνεργαστεί, όταν για πρώτη φορά ενημερώθηκε από τις αστυνομικές Αρχές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Ζαν Λοράν Μπονάφ, δήλωσε: «Λυπούμαστε ιδιαίτερα για την προηγούμενη κακή διαχείριση που οδήγησε σε αυτό τον διακανονισμό. Ανακοινώσαμε σήμερα ένα συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση των εσωτερικών ελέγχων και των διαδικασιών μας».

Εσωτερικά κείμενα της τράπεζας έδειξαν ότι αξιωματούχοι της BNP, αν και γνώριζαν για την ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν και τους δεσμούς της κυβέρνησης της χώρας με τον ιδρυτή της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, επέλεξαν να συνεχίσουν τις συναλλαγές με το Σουδάν, επειδή ήταν οικονομικά ελκυστικές.

Σημειώνεται, ότι δεν υπήρξαν κατηγορίες κατά φυσικών προσώπων στην περίπτωση της BNP, αλλά οι αμερικανικές Αρχές δήλωσαν ότι δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τις έρευνές τους.