Συμβιβασμός και αποζημιώσεις για την Merck

0

Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 4,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφώνησε να καταβάλει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck προκειμένου να γλιτώσει από τις χιλιάδες αγωγές που κατατέθηκαν για τις παρενέργειες του αναλγητικού Vioxx, σε μια από τις μεγαλύτερες αστικές υποθέσεις στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η συμφωνία ανάμεσα στην εταιρεία και εκπροσώπους των εναγόντων διευθετεί το 95% από τις συνολικά 26.600 προσφυγές, που αντιστοιχούν σε 47.000 ενάγοντες.
Το Vioxx, που απέφερε στη Merck έσοδα 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, αποσύρθηκε από την αγορά το Σεπτέμβριο του 2004 έπειτα από τη δημοσίευση έρευνας που έδειχνε ότι το χάπι διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς που το χρησιμοποιούν για τουλάχιστον 18 μήνες.
Η συμφωνία θα γίνει δεσμευτική εφόσον την αποδεχτεί το 85% των εναγόντων και δεν αποτελεί αναγνώριση ενοχής από την πλευρά της εταιρείας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Merck.
Από την απόσυρση του φαρμάκου έως σήμερα, η Merck έχει κερδίσει 11 και έχει χάσει πέντε από τις υποθέσεις που εκδικάστηκαν.
Πριν φτάσουν στα δικαστήρια οι πρώτες αγωγές, αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι αποζημιώσεις θα μπορούσαν να φτάσουν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η Merck είχε δαπανήσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις και δικαστικά έξοδα.

Σχόλια