Συμβιβασμός της Toyota με ενάγοντες μετόχους

0

Όλοι οι ενάγοντες μέτοχοι είχαν αποκτήσει τις μετοχές του στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαϊου 2005 και Φεβρουαρίου 2010. Οι ενάγοντες μέτοχοι ισχυρίζονταν ότι η εταιρεία – η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης- τους ζημίωσε, επειδή απέκρυψε τεχνικά προβλήματα των αυτοκινήτων της, τα οποία οδηγούσαν τα οχήματα σε αθέλητη επιτάχυνση. Συγκεκριμένα στη θέση του οδηγού υπήρχαν πατάκια που εφάρμοζαν λάθος με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το πεντάλ του γκαζιού, καθιστώντας τα οχήματα μη ασφαλή για τους επιβαίνοντες.

Εξαιτίας των τεχνικών ζητημάτων περίπου 12.4 εκατομμύρια οχήματα αποσύρθηκαν σταδιακά από την αγορά την χρονική περίοδο 2009-2011 Οι μέτοχοι υποστήριξαν ότι εάν είχαν γνώση των προβλημάτων δεν θα προχωρούσαν στην αγορά μετοχών της εταιρείας. Η Toyota εν τέλει συμφώνησε να καταβάλει στους μετόχους περίπου 25,5 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να αποφύγει την αρνητική δημοσιότητα που συνδέεται με την αγωγή. Στην συμφωνία συμβιβασμού δεν περιλαμβάνεται και η παραδοχή της ευθύνης της εταιρείας, η οποία εμμένει στην θέση ότι δεν παρανόμησε ούτε είχε υπαιτιότητα για την τυχόν ζημία των μετόχων.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Toyota, Mike Michels, δήλωσε: «Η Toyota συμφώνησε να επιλύσει την διαφορά με τους μετόχους σχετικά με παλαιότερες αποσύρσεις αυτοκινήτων – χωρίς όμως να παραδέχεται υπαιτιότητά της-, ώστε να αποφευχθούν τα έξοδα, ο αποπροσανατολισμός και η αβεβαιότητα από την συνέχιση των διαδικασιών. Χαιρόμαστε που γυρνάμε σελίδα σε αυτό το νομικό ζήτημα, αναμένουμε την έγκριση του δικαστηρίου και πιστεύουμε ότι είναι μια λογική έκβαση».

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πρέπει το δικαστήριο να εγκρίνει την συμφωνία συμβιβασμού και να κατανείμει τα δικαστικά έξοδα.

Σχετικά link

Σχόλια