Συμβούλιο της Ευρώπης: Αίτημα για αποποινικοποίηση του εγκλήματος της δυσφήμισης στην Ιταλία

0

Ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Nils Muižnieks προτρέπει τις αρχές της Ιταλίας να ξαναεξετάσουν τη νέα νομοθεσία που προωθείται σχετικά με το έγκλημα της δυσφήμισης και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης.

Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε από την Il Corriere della Sera, ο Muižnieks ενώνει τις δυνάμεις του με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για την προώθηση και την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, Frank La Rue και προειδοποιούν για προβλήματα σχετικά με το επίμαχο σχέδιο νόμου.

Σε κοινή τους δήλωση αναφέρεται: “Όταν το Κοινοβούλιο ξεκίνησε την αναθεώρηση της νομοθεσίας περί δυσφήμισης τον περασμένο Οκτώβριο, υπήρξαν μεγάλες ελπίδες ότι η Ιταλία τελικά θα κατορθώσει επιτέλους μία νομική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Δυστυχώς οκτώ μήνες αργότερα, το νέο σχέδιο νόμου εξακολουθεί να μη συμβαδίζει με εθνικά και διεθνή πρότυπα και η όλη διαδικασία μεταρρυθμίσεων φαίνεται να έχει κολλήσει στη Γερουσία.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο που ποινικοποιεί τη δυσφήμηση οδήγησε την Ιταλία να χάσει δικαστικές υποθέσεις σε διεθνή δικαστήρια ενώ έγινε επανειλημμένως στόχος επικρίσεων, κυρίως λόγω των δυσανάλογων ποινών φυλάκισης που επιβλήθηκαν στους δημοσιογράφους.

Αν το τελευταίο νομοσχέδιο υιοθετήσει ορισμένες από τις προτάσεις μας και πάνω απ’ όλα την αφαίρεση της ποινής φυλάκισης για το έγκλημα της δυσφήμησης, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που εξακολουθούν να αποτελούν πηγή σοβαρής ανησυχίας.

Αλλά δεν χάνονται όλα. Η Ιταλία μπορεί ακόμα να αντιστρέψει μια κατάσταση που αντικρούει τα συμφωνημένα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κατοχυρώνονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η αποποινικοποίηση της δυσφήμησης.
Διότι, για όσο διάστημα θεωρείται η δυσφήμηση έγκλημα, οι δημοσιογράφοι θα απειλούνται με δυσανάλογες κυρώσεις και πρόστιμα, κάτι που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης.
Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά τελικά στερεί και από τους πολίτες το δικαίωμά τους στην ενημέρωση, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την υγιή λειτουργία της δημοκρατίας.

Καλούμε, λοιπόν την ιταλική Γερουσία να τροποποιήσει το σχέδιο νόμου σχετικά με τη δυσφήμιση, καθώς η ύπαρξη και μόνο των νόμων που ποινικοποιούν την προσβολή της φήμης ενός ατόμου οδηγούν σε ανεπιθύμητες μορφές αυτολογοκρισίας.

Επίσης, ο νόμος πρέπει να επιτρέπει τη συγγνώμη και τα ένδικα μέσα και θα πρέπει να εισαχθούν ισχυρότερες αποτρεπτικές διατάξεις για να αποφευχθεί η κατάχρηση της νομοθεσίας από τους ενάγοντες”.

Σχόλια