Συμβούλιο της Ευρώπης: Αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ρωσίας

0

Η εαρινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) ψήφισε πρόταση, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται έως το τέλος του 2014 το δικαίωμα ψήφου των 18 μελών της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Μετά από την πρόταση αυτή ακολούθησε η αποχώρηση από τη Συνέλευση της ρωσικής αντιπροσωπείας λόγω του «περιορισμού των εξουσιών της».
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της 18μελούς αντιπροσωπείας της Ρωσίας στο Στρασβούργο, Αλεξέι Πουσκόφ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της κρατικής Δούμας, «η Ρωσία θα εξετάσει το ζήτημα και θα σκεφθεί εάν θα επανέλθει».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε την απόφαση με 145 ψήφους υπέρ εκ των παρόντων μελών της, έναντι 21 κατά και 22 αποχών, ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Οι Ρώσοι βουλευτές απείχαν από τον διάλογο που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, καταγγέλλοντας τη διαδικασία.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, πρότεινε «την καταδίκη και την αποδοκιμασία της για τις δολοπλοκίες της Ομοσπονδίας της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας» και αποφάσισε να αναστείλει ως το τέλος του 2014 το δικαίωμα ψήφου της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά και το δικαίωμά της να εκπροσωπείται σε διάφορες σημαντικές συνεδριάσεις της, καθώς και το δικαίωμά της να συμμετέχει σε αποστολές παρατηρητών σε εκλογές.

Σε συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο Πουσκόφ είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία θα εγκαταλείψει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, όπου πλέον «η παρουσία της δεν θα έχει κανένα νόημα».
«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι φάρσα. Όταν συζητήθηκε η κατάσταση στην Κριμαία ,αποσιωπήθηκαν προφανή γεγονότα, ενώ νέα «γεγονότα» εφευρέθηκαν επί τόπου για “δολοφονίες των Τατάρων της Κριμαίας”» είπε και κατέληξε: «το κυριότερο θέμα είναι πλέον το κατά πόσο ενδιαφέρεται η Ρωσία να παραμείνει στο PACE».
 

Σχόλια