Συμβούλιο της Ευρώπης: έκκληση του Προέδρου για λήψη μέτρων υπέρ της δημοκρατικής σταθερότητας

0

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Jean-Claude Mignon κηρύσσοντας στο Στρασβούργο την έναρξη των εργασιών της νέας Συνόδου της Ολομέλειας, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των φαινομένων μισαλλοδοξίας και τη διάδοση ακραίων, εξτρεμιστικών και ρατσιστικών ιδεών.

Τόνισε την ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί η διεθνής κοινότητα τη νέα κατάσταση πραγμάτων που διαμορφώνεται και φαίνεται να απειλεί την πολιτική και δημοκρατική σταθερότητα. Έκανε ειδική μνεία στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, καθώς και στην αναταραχή που προκλήθηκε στον μουσουλμανικό κόσμο, μετά την προβολή του επίμαχου βίντεο.

Ο Πρόεδρος στη συνέχεια, εστίασε στα γεγονότα μετά την «αραβική άνοιξη» και υπογράμμισε ότι, αν και διαφαίνεται μια προσπάθεια των αρχών των αραβικών κρατών να θέσουν σε εφαρμογή σημαντικές μεταρρυθμίσεις που σκοπό έχουν να καταλήξουν σε ελεύθερες και δημοκρατικές διαδικασίες, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες και ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα συμμόρφωσης με τις αξίες και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κυρίως σε θέματα ισότητας των δύο φύλων, της σχέσης εκκλησίας-κράτους και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των χωρών στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις αυτής της ρευστής κατάστασης που επικρατεί διεθνώς σε οικονομικό αλλά κυρίως σε ανθρώπινο επίπεδο.