Συμβούλιο της Ευρώπης: Καταδίκη των ρατσιστικών φαινομένων, στην Ουγγαρία και την Πολωνία

0

Έκκληση για την καταπολέμηση του ρατσισμού στην Πολωνία και την Ουγγαρία, πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΕCRI), μέσω της δημοσίευσης επιβαρυντικών εκθέσεων για τις δύο χώρες.

«Υπό καθεστώς ατιμωρησίας, η ρητορική μίσους και τα υποτιμητικά σχόλια εναντίον των Ρομά, των Εβραίων, τους ομοφυλοφίλων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο δεν περιορίζονται στα ακροδεξιά κόμματα, αλλά αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του δημόσιου βίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική έκθεση της ΕCRI για την Ουγγαρία.

Τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας εναντίον Ρομά αποτελούν σημαντικό ζήτημα στη χώρα, καθώς όπως επισημαίνεται στην έκθεση, παραστρατιωτικές οργανώσεις διεξάγουν παράνομες περιπόλους σε κοινότητες Ρομά, παρενοχλώντας και εκφοβίζοντας τους κατοίκους.

Όσον αφορά την Πολωνία, τα ομοφοβικά σχόλια αποτελούν επαναλαμβανόμενο στοιχείο της πολιτικής συζήτησης, ενώ με τη ρητορική μίσους μέσω του διαδικτύου έχει τεθεί στο στόχαστρο η Μουσουλμανική κοινότητα. Όπως τονίζεται στην έκθεση, στον πολωνικό ποινικό κώδικα δεν απαγορεύεται ρητά η παρακίνηση σε βία, μίσος, ή σε δημόσιες προσβολές, συκοφαντίες και απειλές, στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας του φύλου. «Η βία κατά ομοφυλοφίλων ή τρανσέξουαλ ενυπάρχει στα σχολεία, η ομοφυλοφιλία θεωρείται από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ως ασθένεια, ενώ τα τρανσέξουαλ άτομα υφίστανται διακρίσεις όσον αφορά την πρόσβαση τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», όπως παρατίθεται στην έκθεση.