Συμβούλιο της Ευρώπης: Χαιρετίζει τις αλλαγές στη νομοθεσία των ΜΜΕ της Ουγγαρίας

0

Ο Jagland χαιρέτισε τις τροποποιήσεις που προωθούνται στο Κοινοβούλιο της χώρας, επεσήμανε όμως ότι απαιτούνται και άλλα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο νέος νόμος της Ουγγαρίας για τα ΜΜΕ τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2011 και έκτοτε έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις λόγω συγκεκριμένων διατάξεών του, οι οποίες αντιστρατεύονται την ελευθερία του Τύπου. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει αυστηρές ποινικές κυρώσεις σε δημοσιογράφους που δεν αποκαλύπτουν τις πηγές τους, καθώς και τη σύσταση νέου εποπτικού οργάνου για τα ΜΜΕ, τα μέλη του οποίου διορίζονται εξ ολοκλήρου από το κυβερνών κόμμα.

Οι τροποποιήσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης κατατέθηκαν στη Βουλή με μορφή νομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα. «Σαφώς η κίνηση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, συνεπώς την καλωσορίζουμε, αν και χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά πράγματα. Είναι πολύ σημαντικό στο εποπτικό όργανο να αναδεικνύονται άτομα ανεξάρτητα, χωρίς συνδέσμους με την κυβέρνηση ή τα πολιτικά κόμματα. Δεν έχει κατατεθεί κάποια πρόταση για αυτό το σκέλος, η Ουγγαρία όμως μας έχει ενημερώσει ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω τροποποιήσεις», σχολίασε ο Jagland.