Συμφωνία για υπογραφή μνημονίου συναντίληψης ΗΠΑ-Τουρκίας

0

Με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για το μνημόνιο συναντίληψης που πρόκειται να υπογράψουν οι δύο χώρες. Στην ατζέντα βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό και το Ιράκ, τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά και ενεργειακά θέματα, με έμφαση στον πετρελαιαγωγό Μπακού-Τζεϊχάν.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι με την υιοθέτηση του μνημονίου συναντίληψης οι δύο λαοί θα κατανοήσουν το βάθος και το εύρος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ο Αμντουλάχ Γκιουλ ανέφερε ότι με το εγκριθέν κείμενο ο διμερής διάλογος θεσμοθετείται και επισήμανε ότι δεν πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης, «αλλά περισσότερο για μία ατζέντα. Ξεκινάει ένας εντατικός διάλογος».

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, θέμα που η τουρκική πλευρά θέτει μετ΄επιτάσεως, η Κοντολίζα Ράις υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση και πως εργάζονται από κοινού με την Τουρκία στο θέμα αυτό. Επανέλαβε μάλιστα τη θέση που η ίδια διατύπωσε κατά την επίσκεψή της στην Αγκυρα, ότι δηλαδή κανείς δεν επιθυμεί να επιτίθεται το ΡΚΚ από το βόρειο Ιράκ, όπου έχει καταφύγει.

Σχόλια