Συμφωνία Ιταλίας – Βατικανού για την ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών

0

Το Βατικανό και η Ιταλία υπέγραψαν την περασμένη Τετάρτη συμφωνία ανταλλαγής οικονομικών πληροφοριών, με την οποία η Αγία Έδρα ανέλαβε δέσμευση πλήρους συνεργασίας με τις Ιταλικές αρχές και προώθησης της διαφάνειας, καταργώντας ουσιαστικά το τραπεζικό απόρρητο όσον αφορά τις συναλλαγές της Τράπεζας του Βατικανού. Η συμφωνία, η οποία αποτελεί προϊόν πολύμηνης διαπραγμάτευσης, αφορά στην ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών από το 2009 και εξής.

Η Τράπεζα του Βατικανού έχει επί μακρόν δεχτεί κριτική από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, καθώς επέτρεπε σε Ιταλούς πολίτες τη διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών. Η πρακτική αυτή, αφενός ερχόταν σε αντίθεση με την επίσημη αποστολή της Τράπεζας, η οποία είναι η διαχείριση των πόρων της Εκκλησίας, και αφετέρου υποβοηθούσε την φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει θέσει ως προτεραιότητα της θητείας του στο παπικό αξίωμα την οικονομική αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται εν μέσω αλλαγών. Τον περασμένο Ιούλιο, απέκλεισε την πρόσβαση σε 2.000 λογαριασμούς πελατών και διέκοψε περίπου 3.000 «πελατειακές σχέσεις».
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντικό βήμα της Αγίας Έδρας, προς την επίτευξη πλήρους διαφάνειας των οικονομικών συναλλαγών».