Συμφωνία μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου για τις συνθήκες υποδοχής αιτούντων άσυλο

0

 Οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να δουλέψουν μέχρι έξι μήνες μετά την υποβολή αίτησης άσυλου, αντί για εννέα που ισχύει έως τώρα

Οι ανήλικοι δεν θα κρατούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα, και η όποια κράτησή τους θα γίνεται μόνο για τη διατήρηση της οικογενειακής ενότητας ή την προστασία τους
Μαθήματα γλώσσας από την πρώτη μέρα
Οι ευρωβουλευτές και το Συμβούλιο συμφώνησαν επίσης στις συνθήκες χορήγησης διεθνούς προστασίας

Ταχύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας της ΕΕ για τους αιτούντες άσυλο και ενίσχυση της προστασίας των ανηλίκων προβλέπει ανεπίσημη συμφωνία μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου.

Ο βασικός στόχος της αναθεωρημένης οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής είναι να διασφαλιστούν ισότιμα πρότυπα υποδοχής σε όλα τα κράτη μέλη προκειμένου να μειωθούν οι «δευτερογενής μετακινήσεις» μέσα στην ΕΕ. και να διασφαλίζεται, κατά συνέπεια, μια δικαιότερη κατανομή αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών.

Μέτρα για τη βελτίωση προοπτικών ένταξης

Προκειμένου να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να ανεξαρτητοποιηθούν και να ενταχθούν, οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να ξεκινήσουν να εργάζονται έξι μήνες μετά την εγγραφή της αίτησής τους, αντί για εννιά μήνες που ισχύει τώρα. Θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μαθήματα γλώσσας από την πρώτη μέρα.

 
Οι αιτούντες διεθνή προστασία θα έχουν δικαίωμα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής, αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας.  Οι ανήλικοι θα πρέπει, επίσης, να εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα το αργότερο δυο μήνες μετά την άφιξή τους.

Προστασία ανηλίκων

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο κάθε ασυνόδευτος ανήλικος θα αποκτά κηδεμόνα από τη στιγμή της άφιξής του στην ΕΕ.

Η κράτηση ανηλίκων θα γίνεται μόνο για τη διατήρηση της οικογενειακής ενότητας ή για την προστασία τους, για παράδειγμα όταν υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε αγνοούμενους. Οι ανήλικοι δεν θα κρατούνται ποτέ σε σωφρονιστικά καταστήματα, αλλά μόνο σε ειδικά σχεδιασμένες εγκαταστάσεις.

Δήλωση της εισηγήτριας

Η εισηγήτρια Sophia in ‘t VELD (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία) δήλωσε τα εξής: «Άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία και τις συγκρούσεις ανά τον κόσμο. Με το να κλείνουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας, δεν θα αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα. Μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις προσφυγικές ροές μόνο αν δράσουμε συλλογικά. Με τη σημερινή συμφωνία, ξεπερνάμε ένα αδιέξοδο και είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μία πολιτική ασύλου της Ένωσης που θα είναι πιο ανθρώπινη και πιο αποτελεσματική. Έχουμε δείξει ότι η ΕΕ είναι ικανή να βρίσκει συμφωνία σε ευαίσθητα και περίπλοκα ζητήματα όπως αυτά της πολιτικής ασύλου και της μεταναστευτικής πολιτικής».

Σχόλια