Συμφωνία ουκρανικής κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για ανάκληση των νόμων ελέγχου των διαδηλώσεων

0

Συμφωνία για την ανακληση των νόμων ελέγχου των διαδηλώσεων επιτεύχθηκε στην Ουκρανία, μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν στην υιοθέτηση νόμου που παρέχει αμνηστία στους συλληφθέντες διαδηλωτές υπό την προυπόθεση ότι θα εκκενωθούν τα δημόσια κτήρια και οι δρόμοι που έχουν καταληφθεί.

Πρόταση ανάληψης καθηκόντων πρωθυπουργού απηύθυνε ο πρόεδρος, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, προς τον Αρσένι Γιάτσενγιουκ, ηγέτη ενός εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης η οποία όμως δεν έγινε δεκτή. Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μικόλα Αζάροφ, με στόχο την υποστήριξη ενός «κοινωνικοπολιτικού συμβιβασμού».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στο ουκρανικό σύνταγμα προβλέπεται ότι η αποχώρηση του πρωθυπουργού συνεπάγεται και την παραίτηση όλων των μελών της κυβέρνησης.

Παράλληλα, επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιήσει στην Ουκρανία, η ύπατη εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Άστον, προκειμένου να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης που σπαράσσει την χώρα. Λίγο πριν την επίσκεψή της, η Άστον ζήτησε από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Ουκρανίας να βρουν πολιτική λύση και να ανακληθούν οι επίμαχοι νόμοι.