Συμφωνία της Ιταλίας με την Ελβετία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

0

Στη συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Ελβετίας προβλέπεται η χορήγηση μερικής αμνηστίας σε Ιταλούς πολίτες που διατηρούν καταθέσεις στην Ελβετία, δίνοντας τους διορία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για να δηλώσουν τους ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους, μέσω μιας «εθελοντικής διαδικασίας γνωστοποίησης».

Ως αντάλλαγμα, θα τους επιβληθούν περισσότερο επιεική πρόστιμα και θα διαγραφούν οι περισσότερες εκ των προβλεπομένων κατηγοριών εναντίον τους. Περίπου το 70% των καταθέσεων που έχουν οι Ιταλοί στο εξωτερικό βρίσκονται στην Ελβετία, κοστίζοντας στο ιταλικό δημόσιο περί τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η συμφωνία έρχεται ενώ η μυστικότητα των τραπεζών και η φοροδιαφυγή παίρνει κεντρικό ρόλο στην Ευρώπη, εν μέσω κατηγοριών ότι θυγατρική της HSBC βοηθούσε Άγγλους πολίτες να φοροδιαφεύγουν, χρησιμοποιώντας μυστικούς λογαριασμούς στη Γενεύη.

Ακόμα περισσότερα μέτρα για οικονομική διαφάνεια αναμένεται να θεσπιστούν, με την Ελβετία να έχει δεσμευτεί ότι θα υπογράψει πολυμερείς συμφωνίες ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών και με άλλες κυβερνήσεις, μέχρι το 2018.

 

Σχόλια