Συμμόρφωση Μπους με το Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με το Γκουαντάναμο

0

Η κυβέρνηση Μπους δείχνει να συμμορφώνεται με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, αφού από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε την Τρίτη ότι όλοι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο, αλλά και γενικά οι κρατούμενοι του αμερικανικού στρατού, δικαιούνται της προστασίας που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.

Με την απόφαση αυτή ακυρώνονται τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου να συστήσει στρατοδικεία για τους εν λόγω κρατούμενους, αφού τέτοια δικαστήρια δεν προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και δεν έχουν και την έγκριση του Κονγκρέσου. Πάντως, από τον λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι δεν σταματά η προσπάθεια για τη σύσταση των στρατοδικείων.

Ακόμη, ανατρέπεται η θέση των ΗΠΑ ότι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο δεν είναι αιχμάλωτοι πολέμου και γι αυτό δεν μπορούν να προστατεύονται από τη Συνθήκη της Γενεύης.

Η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει ότι τα άρθρα της Συνθήκης της Γενεύης ενδέχεται να προκαλέσουν αμφιβολίες στους συμμάχους των ΗΠΑ, που μάχονται τους τρομοκράτες.

Πάντως, ο Σνόου δήλωσε ότι η προσπάθεια να ξεκαθαριστούν τα δικαιώματα των κρατουμένων δεν αλλάζει την απόφαση του Τζορτζ Μπους να συνεργαστεί με το Κονγκρέσο για το στήσιμο στρατοδικείων.

Σχόλια