Συνάντηση αντιπροσωπείας της Βουλής με την επικεφαλής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης για την Ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.

0

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας, και ο κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συναντήθηκαν σήμερα με την κυρία Tanja Miščević, Επικεφαλής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης για την Ένταξη της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Ελλάδα, κ. Dušan Spasojević, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Tanja Miščević έκανε μια λεπτομερή επισκόπηση της ενταξιακής διαδικασίας της Σερβίας με συγκεκριμένες αναφορές στα ενταξιακά κεφάλαια που έχουν ήδη ανοίξει, καθώς και στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ζητώντας την υποστήριξη της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας έθεσε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν σήμερα τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η αναθέρμανση του εθνικισμού, που απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Επίσης, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων Ελλάδας-Σερβίας για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της τελευταίας.

Ο κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη στενής συνεργασίας των κοινοβουλίων Ελλάδας-Σερβίας και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ένταξης της Σερβίας στην Ένωση, υπενθυμίζοντας ότι η ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας άρχισαν κατά την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2014.