Συνέδριο για την μετά Χάγη εποχή στις δίκες για εγκλήματα πολέμου

0

Απαραίτητη για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της συμφιλίωσης στα Βαλκάνια είναι η εκδίκαση όλων των υποθέσεων για εγκλήματα πολέμου, όπως υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες σε συνέδριο στο Βελιγράδι με θέμα «Δίκες εγκλημάτων πολέμου – το παρόν, τα αποτελέσματα και οι προοπτικές».
Οι σύνεδροι υπογράμμισαν ότι είναι ανάγκη να προετοιμαστούν κατάλληλα οι αρμόδιες δικαστικές αρχές των βαλκανικών κρατών για να είναι σε θέση να αναλάβουν τέτοιου είδους υποθέσεις, όταν σταματήσει τη λειτουργία του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ο δικαστής του Δικαστηρίου της Χάγης, κ. Φάουστο Πότσαρ, δήλωσε ότι, το κλείσιμο του Δικαστηρίου το 2011 δεν σημαίνει απαραίτητα και τον τερματισμό του έργου του, δεδομένου ότι οι Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς παραμένουν ασύλληπτοι.
Ο Σλόμπονταν Χόμεν από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας δήλωσε από την πλευρά του ότι η Σερβία είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία και να εκδώσει τους Μλάντιτς και Χάτζιτς.
Στο συνέδριο συμμετείχαν, επίσης, ο πρέσβης της Ολλανδίας στο Βελιγράδι, κ. Ρον φαν Ντάρτελ και ο Κροάτης Ανώτατος Δικαστής, κ. Νταμίρ Κος, ο οποίος επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 1990 θα πρέπει να βαρύνουν πρόσωπα και όχι έναν ολόκληρο λαό, μια θρησκεία ή κάποια συγκεκριμένη εθνική οντότητα.

Σχόλια