Συνελήφθη για διαφθορά ο κυβερνήτης του Ιλινόις

0

Με την κατηγορία της διαφθοράς συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Ροντ Μπλαγκόγιεβιτς, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελική αρχή της εν λόγω πολιτείας.

Το Ιλινόις είναι η πολιτεία στην οποία ήταν γερουσιαστής ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κυβερνήτης Ροντ Μπλαγκόγιεβιτς κατηγορείται ότι προσπάθησε να «πουλήσει» την έδρα που κατείχε στην γερουσία ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα της χώρας.

Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή του Ιλινόις ο Μπλαγκόγιεβιτς είχε συζητήσεις να προσφέρει την θέση του Ομπάμα στη γερουσία, με αντάλλαγμα μια καλοπληρωμένη θέση σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ή σε ομάδα που σχετίζεται με συνδικαλιστικούς φορείς.
Ο κυβερνήτης και ο επικεφαλής του γραφείου του, Τζον Χάρις, κατηγορούνται επίσης ότι απείλησαν να αναστείλουν την κρατική βοήθεια στον δημοσιογραφικό όμιλο της Chicago Tribune, προκειμένου να «προκληθεί μια κάθαρση στους αρθρογράφους της εφημερίδας», προσθέτει το γραφείο του εισαγγελέα σε ανακοίνωση της.
Ο Αμερικανός εισαγγελέας της υπόθεσης, Πάτρικ Φιτζέραλντ, τόνισε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι η καταγγελία δεν αφήνει καμία υπόνοια για τον εκλεγμένο πρόεδρο. Η σύλληψη είχε ως σκοπό να σταματήσει ένα όργιο εγκληματικότητας».
Ο εισαγγελέας διευκρίνισε ότι ο συλληφθείς κυβερνήτης διατηρεί ακόμα το δικαίωμα να ονομάσει τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα στη γερουσία.

Σχόλια