Συνελήφθη ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

0

Συνελήφθη ο πλέον καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, Σερβοβόσνιος Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος ήδη οδηγήθηκε στον ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στο Βελιγράδι.

Η είδηση της σύλληψης ανακοινώθηκε από το γραφείο του Σέρβου προέδρου, Μπόρις Τάντιτς και επιβεβαιώθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), το οποίο έκανε λόγο για γεγονός – ορόσημο.
Η ανακοίνωση της σερβικής προεδρίας αναφέρει ότι «ο Κάρατζιτς εντοπίστηκε και συνελήφθη», χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, από πηγές της κυβέρνησης, έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας συνελήφθη στο Βελιγράδι. Σύμφωνα, δε, με ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, συνελήφθη σε σπίτι στο κέντρο του Βελιγραδίου.
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από εβδομάδες παρακολούθησης, βασισμένης σε πληροφορία που δόθηκε από ξένη υπηρεσία πληροφοριών.
Της σύλληψης ακολούθησε διαδικασία ταυτοποίησης του Καράτζιτς, ενώ διενεργήθηκε και εξέταση γενετικού υλικού, DNA.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στη Σερβία το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει την έκδοση του Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
Το ICTY εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και χαρακτήρισε το γεγονός ορόσημο για τη διεθνή νομιμότητα και για την περαιτέρω εκπλήρωση του έργου του, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο Κάρατζιτς θα έχει μια δίκαιη δίκη.
Την είδηση χαιρέτισαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.
Ειδικότερα, ο ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι ένα «σημαντικό επίτευγμα» στο πλαίσιο των προσπαθειών της Σερβίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Κάρατζιτς κατηγορείται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια των 43 μηνών της πολιορκίας του Σαράγεβο. Στον πόλεμο αυτό έχασαν τη ζωή τους 12.000 άνθρωποι.
Ο Κάρατζιτς θεωρείται ενορχηστρωτής της σφαγής του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι.
Οι κατηγορίες εναντίον του Κάρατζιτς απαγγέλθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο το 1995 και έκτοτε παρέμενε καταζητούμενος. Στη λίστα των πλέον καταζητούμενων περιλαμβάνεται και ο Σερβοβόσνιος στρατιωτικός διοικητής, Ράτκο Μλάντιτς.

Σχόλια