Συνεργασία του Νεπάλ με την Βρετανία για την υπόθεση Lama, ζητά η Διεθνής Επιτροπή Νομικών

0

Ο Lama συνελήφθη στις 3 Ιανουαρίου στην Βρετανία, κατηγορούμενος για βασανιστήρια που διέπραξε το 2005 κατά τον εμφύλιο πόλεμο στο Νεπάλ. «Η ICJ καλωσορίζει τις ενέργειες της Βρετανίας για την ποινική διερεύνηση και απονομή δικαιοσύνης σε ένα πρόσωπο που είναι ύποπτο για το σοβαρό έγκλημα των βασανιστηρίων. Αν η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την μελλοντική δίωξη παραβάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την περίοδο του εμφυλίου σε ξένες χώρες, θα πρέπει να συνεργαστεί με τις βρετανικές αρχές και να λάβει άμεσα μέτρα για την διερεύνηση και την δίωξη παρόμοιων παραβάσεων στο εσωτερικό, σε ευθυγράμμιση με τις διεθνείς υποχρεώσεις του Νεπάλ και την νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Νεπάλ», αναφερόταν στην ανακοίνωση της ICJ.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ είχε αντιδράσει στην σύλληψη του Lama από τις βρετανικές αρχές, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του. Μέλη της κυβέρνησης, μάλιστα, είχαν κάνει λόγο για επίθεση στην εθνική κυριαρχία του Νεπάλ. Η ICJ επεσήμανε, ότι η αντίδραση της κυβέρνησης του Νεπάλ έχει ως αφετηρία μια λανθασμένη αντίληψη περί των διεθνών υποχρεώσεων που υπέχουν τα κράτη για την διερεύνηση κατηγοριών βασανιστηρίων, τα οποία αποτελούν έγκλημα του διεθνούς δικαίου.

Περαιτέρω παρατήρησε ότι τυχόν άμεση απελευθέρωση του Lama από την Βρετανία θα συνιστούσε παράβαση των δικών της διεθνών υποχρεώσεων.

Σχόλια