Συνέχεια στις 9 Δεκέμβρη για τη δίκη του περιοδικού Focus

0

Στα δικαστήρια βρίσκεται το γερμανικό περιοδικό Focus για δυσφήμηση και προσβολή εθνικού συμβόλου. Την μήνυση άσκησε ομάδα Ελλήνων δικηγόρων κατά του εκδότη του περιοδικού και δώδεκα δημοσιογράφων. Αφορμή αποτέλεσε δημοσίευμα του δημοφιλούς περιοδικού τον Φεβρουάριο του 2010 σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Το επίμαχο τεύχος περιείχε αφιέρωμα με εξαντλητικά στοιχεία για την δεινή οικονομική θέση της χώρας και είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις, διότι στο εξώφυλλό του ήταν μια επεξεργασμένη εικόνα της Αφροδίτης της Μήλου, η οποία φορούσε την ελληνική σημαία και έκανε άσεμνες χειρονομίες. Η φωτογραφία συνοδευόταν από τον τίτλο «Οι απατεώνες της Ευρω-οικογένειας». Στο εσωτερικό του πολυσέλιδου αφιερώματος υπήρχαν σκληροί χαρακτηρισμοί για τη χώρα, όπως «2000 χρόνια παρακμής» και «από κοιτίδα του πολιτισμού σε πίσω αυλή της Ευρώπης».
Η δίκη ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη, με νόμιμη κλήτευση επτά εκ των δεκατριών κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν. Η δικαστής θεώρησε ότι τα αδικήματα της δυσφήμισης και εξύβρισης δεν υφίστανται, καθώς το δημοσίευμα στρεφόταν κατά του συνόλου του ελληνικού λαού και όχι κατά συγκεκριμένου προσώπου. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Δεκέμβρη.