Συνεχίζεται η έρευνα για τις βιντεοκασέτες της CIA

0

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε αίτημα της κυβέρνησης Μπους να σταματήσουν οι έρευνες που διεξάγονται στη Βουλή και στη Γερουσία με αντικείμενο την καταστροφή βιντεοκασετών που παρουσίαζαν ανακρίσεις υπόπτων τρομοκρατών από πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA).
Ο Ρεπουμπλικάνος, Πιτ Χέκστρα και η Δημοκρατική Τζέιν Χάρμαν επέμειναν ότι το κογκρέσο θα πρέπει να συνεχίσει τις έρευνές του για αυτήν την υπόθεση και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η CIA, την οποία μάλιστα χαρακτήρισαν «αλαζονική» και «ανίκανη» .
«Θέλουμε οι υπηρεσίες πληροφοριών να δώσουν λόγο για το τι συνέβη με αυτά τα βίντεο», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News ο Χέκστρα που είναι μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία έχει ήδη καλέσει για κατάθεση το διευθυντή της CIA, Μάικλ Χέιντεν. «Έχουμε μια υπηρεσία που είναι ανίκανη. Είναι αλαζόνες. Και είναι πολιτικοί. Και δεν πιστεύουν ότι πρέπει να δώσουν λόγο σε κανένα», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Κογκρέσο ξεκίνησαν παράλληλες έρευνες για την καταστροφή, το 2005, των βιντεοκασετών της CIA που παρουσίαζαν ιδιαίτερα σκληρές ανακριτικές μεθόδους. Όμως την Παρασκευή το υπουργείο ζήτησε από το κογκρέσο να σταματήσει τις έρευνές του, εκτιμώντας ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δική του έρευνα.
Η Χάρμαν, που ως μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής είχε ζητήσει από τη CIA, ήδη από το 2003, να μην καταστρέψει τα βίντεο, δήλωσε από την πλευρά της «ανήσυχη» για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουν οι βουλευτές προκειμένου να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Σχόλια