Συνταγματική αναγνώριση των γηγενών πληθυσμών ζητούν προσωπικότητες της Αυστραλίας

0

Μια σύντομη έκθεση συνυπέγραψε ομάδα ειδικών και προσωπικοτήτων της Αυστραλίας ζητώντας από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει συνταγματικά τους ιθαγενείς της χώρας, δηλαδή τους Αβορίγινες και τους νησιώτες του Τόρε Στρέιτ. Οι υπογράφοντες τόνισαν ότι σκοπός της πρωτοβουλίας τους είναι η πάταξη κάθε είδους ρατσιστικών διακρίσεων και η επίτευξη εθνικής ενότητας.
Την έκθεση συνέταξαν εξέχοντα μέλη του επιχειρηματικού και νομικού κόσμου της Αυστραλίας, αρχηγοί των Αβοριγίνων και πολιτικοί, τονίζοντας ότι η συνταγματική αναγνώριση των ιθαγενών είναι ένα βήμα που συνάδει με την εξέλιξη του έθνους. «Τα νομικά και πολιτικά θεμέλια της Αυστραλίας τέθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα.

Τότε, σύμφωνα με τις κυρίαρχες αξίες της εποχής, οι Αβορίγινες και οι νησιώτες του Τόρε Στρέιτ αποκλείστηκαν από τις διεργασίες που έφεραν την ψήφιση Συντάγματος, και κατ’ επέκταση αποκλείστηκαν από το ίδιο το συνταγματικό κείμενο. Μόλις το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα μετακινήθηκε το Σύνταγμα προς την κατεύθυνση της ουδετερότητας. Το επόμενο λογικό βήμα είναι να περιληφθεί στο Σύνταγμα ρύθμιση για τους ιθαγενείς πληθυσμούς, όπου θα αναγνωρίζεται η σημασία της γλώσσας, της κουλτούρας και της εν γένει πολιτισμικής κληρονομιάς τους για το έθνος και θα εξαλείφεται η αναχρονιστική έννοια της φυλής», ανέφερε το κείμενο-πρόταση.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας σε σχετικό δελτίο τύπου ευχαρίστησε την ομάδα τόσο για την πρωτοβουλία, όσο και για τις προτάσεις που υπέβαλε και δήλωσε ότι θα τις εξετάσει προσεκτικά. Προσπάθειες για συμφιλίωση της Αυστραλίας με τους γηγενείς πληθυσμούς, οι οποίοι υπέφεραν στο παρελθόν λόγω της επίσημης πολιτικής διακρίσεων, έχουν ξαναγίνει, χωρίς όμως να έχουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το αυστραλιανό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι οι διακρίσεις κατά των ιθαγενών παραβιάζουν τη Διεθνή Συμφωνία για Εξάλειψη του Ρατσισμού και των Διακρίσεων καθώς και τη Διακήρυξη του ΟΗΕ σχετικά με τα δικαιώματα των ιθαγενών. Ο προηγούμενος Πρωθυπουργός Kevin Rudd υποστήριζε με ζήλο τον αγώνα εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών ζωής στους Αβοριγίνες και είχε απολογηθεί δημοσίως εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για προηγούμενη κακομεταχείριση των γηγενών πληθυσμών από την πολιτική εξουσία της χώρας.

Σχετικό Έγγραφο

Σχόλια