Συνταγματική εκτροπή η άρνηση διερεύνησης καταγγελίας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

0

Ένας άνδρας πακιστανικής καταγωγής, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα βασανισμού από Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες, κατέθεσε αγωγή ενώπιον των βρετανικών δικαστηρίων διεκδικώντας αποζημίωση από τα δύο κράτη για ικανοποίηση ηθικής βλάβης.

Τα βρετανικά Δικαστήρια θα υποπέσουν σε παράβαση καθήκοντος, εάν αρνηθούν την εξέταση του καταγγελλόμενου περιστατικού, ακόμα και εάν αυτό συνεπάγεται την αναγνώριση ευθυνών εκ μέρους των αμερικανικών αρχών. Αυτό υποστηρίζει ο Δικαστής κ. Λεγκάρντ, ο οποίος τονίζει ότι η άρνηση από μέρους του Δικαστηρίου να επιλύσει υπόθεση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο για τα κρατικά συμφέροντα, συνιστά συνταγματική εκτροπή.

Ο προσφεύγων, Γιούνους Ραχματουλάχ, αναφέρει ότι υπήρξε θύμα βασανιστηρίων για περισσότερα από 10 χρόνια, όταν συνελήφθη στο Ιράκ από ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις της Βρετανίας, ενώ το 2004 παραδόθηκε στα αμερικανικά στρατεύματα. Λίγο καιρό αργότερα αφέθηκε ελεύθερος από τις αμερικανικές αρχές.

Σχόλια