Συνταγματική η λήψη DNA φυλακισμένων σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Μινεσότα

0

Συνταγματική έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Μινεσότα την Τετάρτη διάταξη νόμου που καθιστά υποχρεωτική την λήψη δείγματος γενετικού υλικού από κάθε κατάδικο στο τέλος έκτισης της ποινής του. Η διάταξη κρίθηκε συμβατή με την Τέταρτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος, που απαγορεύει την αδικαιολόγητη σωματική έρευνα.

Ο πολιτειακός νόμος ψηφίστηκε το 2010 και ορίζει ότι σε περίπτωση απελευθέρωσης φυλακισμένου ή μεταφοράς σε φυλακές άλλης Πολιτείας, ο κατάδικος οφείλει να δώσει δείγμα DNA στις αρχές. Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μινεσότα, όταν δράστης που είχε καταδικαστεί για κακούργημα αρνήθηκε να δώσει DNA, δηλώνοντας ότι έτσι παραβιάζεται η αρχή της ίσης προστασίας και προσβάλλεται το συνταγματικό του δικαίωμα να μην υποβάλλεται σε αδικαιολόγητες σωματικές έρευνες. Τόσο το πρωτοβάθμιο, όσο και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απέρριψαν τους ισχυρισμούς του, οδηγώντας τον σε προσφυγή ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τελικά, όμως ούτε εκεί βρήκε τη δικαίωση που αναζητούσε, αφού το δικαστήριο έκρινε συμβατό το νόμο με την Τέταρτη Τροποποίηση.

«Τα νόμιμα συμφέροντα της Πολιτείας υπερισχύουν της προσδοκίας του αναιρεσείοντος για σεβασμό της ιδιωτικότητάς του, η οποία ούτως ή άλλως περιορίζεται από την ποινική του καταδίκη. Καταλήγουμε ότι η προσβολή της σωματικής αξιοπρέπειας του Johnson για την λήψη δείγματος γενετικού υλικού είναι μικρή, και μάλιστα συγκριτικά με τις άλλες υποχωρήσεις δικαιωμάτων στις οποίες υποβάλλεται ο Johnson στη διάρκεια έκτισης της ποινής του», ήταν το σκεπτικό του δικαστηρίου. Μειοψήφησε ο δικαστής Meyer, ο οποίος χαρακτήρισε την υποχρεωτική λήψη γενετικού υλικού ως αδικαιολόγητη προσβολή της αξιοπρέπειας και σωματικής ακεραιότητας του φυλακισμένου.

Τον Αύγουστο του 2011, δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Πολιτείας της Καλιφόρνια είχε αποφασίσει ομόφωνα ότι η υποχρεωτική λήψη DNA από κάθε ύποπτο ή κατηγορούμενο για κακούργημα αντίκειται στο Σύνταγμα. Οι διαφορετικές αποφάσεις δικαστηρίων των Πολιτειών για τα όρια λήψης DNA των κατηγορουμένων ή καταδίκων αναμένεται να δημιουργήσει ευρύτερο νομικό ζήτημα στις ΗΠΑ.

Σχόλια