Συνταγματική μεταρρύθμιση υπόσχεται ο Μπράουν προεκλογικά

0

Στην “πιο βαθιά συνταγματική μεταρρύθμιση μέσα σε έναν αιώνα” υπόσχεται να προχωρήσει, επί επανεκλογής του, ο Γκόρντον Μπράουν. Ο βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να υλοποιήσει τη σύνταξη ενός νέου συμβολαίου ανάμεσα στο λαό και την κυβέρνηση, προκειμένου να αποκατασταθεί, όπως είπε, η δημοκρατική νομιμότητα, που κλυδωνίστηκε από τα σκάνδαλα με τις διάφορες οικονομικές ατασθαλίες των βουλευτών της χώρας. “Όλοι οι πολιτικοί οφείλουν να παραδεχθούν πως η εμπιστοσύνη μεταξύ εκείνων που όντως υπηρετούν και εκείνων που οφείλουν να υπηρετούν έχει διαρραγεί. Και πιστεύω πως δεν μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε άλλες μεγάλες προκλήσεις χωρίς να έχουμε αποκαταστήσει την δημοκρατική νομιμότητα”, τόνισε, συγκεκριμένα, ο ηγέτης των Εργατικών, που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δε φαίνεται να έχει πολλές ελπίδες επανεκλογής.
Ο κ. Μπράουν περιέγραψε με λεπτομέρειες τις αλλαγές που θα φέρει η συνταγματική μεταρρύθμιση που υπόσχεται. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι θα προωθήσει τροποποιήσεις που θα απαγορεύουν σε βουλευτές να απασχολούνται σε επιχειρήσεις λόμπι και θα επιτρέπουν στους ψηφοφόρους να ξεκινήσουν διαδικασίες καθαίρεσης κατά των βουλευτών που αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει “σοβαρά οικονομικά αδικήματα”.
Επιπλέον, οι Εργατικοί υπόσχονται ότι θα εισηγηθούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την εκλογή των μελών της Βουλής των Λόρδων, άνω σώματος του Κοινοβουλίου της Βρετανίας, που σήμερα διορίζονται.

Σχόλια