Συνταγματικός ο νόμος για την κατάσχεση αγροκτημάτων στη Ζιμπάμπουε

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε έκρινε συνταγματικό τον νόμο που προώθησε η κυβέρνηση και αφορά την κατάσχεση αγροτικών εκτάσεων που ανήκουν σε λευκούς ιδιοκτήτες. Η κατάσχεση εντάσσεται στο πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση της χρήσης της αγροτικής γης.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ύστερα από προσφυγή του Τζωρτζ Κουίνελ, ο οποίος έχασε το αγρόκτημά του βάσει αυτού του νόμου. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης του νόμου, με αποτέλεσμαα αυτός να είναι αντισυνταγματικός. Παράλληλα, ο συνήγορός του επέκρινε την προθεσμία των 45 ημερών που δίνεται σε κάθε ιδιοκτήτη για να εγκαταλείψει την ιδιοκτησία του, έναντι των 90 ημερών που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο.

Τέσσερις από τους πέντε δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκριναν ότι τεχνικά ζητήματα δεν επηρεάζουν την ισχύ του νόμου, ενώ όσον αφορά τη συρρίκνωση της προθεσμίας που δίνεται στους ιδιοκτήτες, αναφέρουν ότι αυτή έγινε λόγω του δημόσιου συμφέροντος που υπερισχύει του ιδιωτικού. Πάντως, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει απορρίψει άλλες δύο φορές στο παρελθόν προσφυγές για την αντισυνταγματικότητα του συγκεκριμένου νόμου.

Σχόλια