Συνταγματικός ο νόμος Ομπάμα για την υγεία έκρινε εφετείο της Βιρτζίνια

0

Ο νόμος Health Care Act για την κοινωνική ασφάλιση υλοποιεί το όραμα της κυβέρνησης Ομπάμα για ίση πρόσβαση στην περίθαλψη όλων των Αμερικανών ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής θέσης. Αυτό επιτυγχάνεται με ρυθμίσεις όπως η επιβολή προστίμου σε όποιον δεν είναι ασφαλισμένος σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα (υποχρεωτικότητα της ασφάλισης), που δίχασαν τον αμερικανικό λαό. Νομικές κινήσεις εναντίον του νόμου έχουν γίνει ήδη άλλες δέκα φορές σε διάφορες πολιτείες, ενώ οι εκδιδόμενες δικαστικές αποφάσεις είναι συνολικά αντιφατικές, αφού άλλες δικαιώνουν το νόμο και άλλες τον κρίνουν αντισυνταγματικό.

Η τελευταία εξέλιξη λοιπόν είναι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου της 4ης Περιφέρειας των ΗΠΑ που ανέτρεψε ομόφωνα προηγούμενη απόφαση κατώτερου ομοσπονδιακού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία το Κογκρέσο δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει μέτρα που υποχρεώνουν τους ανθρώπους να ασφαλιστούν. Το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα ότι η Πολιτεία νομιμοποιείται να προσφύγει για να υπερασπιστεί έναν πολιτειακό νόμο που αντιτίθεται στον ομοσπονδιακό νόμο για την κοινωνική ασφάλιση, αλλά δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις στα υπόλοιπα νομικά ζητήματα. Στο έγγραφο της απόφασης η στάση αυτή αιτιολογήθηκε ως εξής: «Επειδή κρίνουμε ότι η πολιτεία της Βιρτζίνια δεν νομιμοποιείται να προσφύγει ενώπιον μας, δεν μπορούμε να περάσουμε στην κατ’ ουσίαν εξέταση του αν το Σύνταγμα δίνει στο Κογκρέσο αρμοδιότητα να νομοθετήσει για υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση». Το τριμελές σώμα –δύο από τους δικαστές είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση Ομπάμα και ένας είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση Κλίντον- έκρινε ακόμη ότι δεν θίγεται η πολιτειακή κυριαρχία από μόνο το γεγονός της σύγκρουσης ενός πολιτειακού νόμου με έναν ομοσπονδιακό, ενώ τόνισε ότι ενδεχόμενη αποδοχή της νομιμοποίησης της Βιρτζίνια θα σηματοδοτούσε την μετατροπή του ομοσπονδιακό δικαστικού συστήματος σε χώρο προσφυγής των απογοητευμένων πολιτειών, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με τους εκάστοτε κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Στην πρωτοβάθμια απόφαση που αναίρεσε το εφετείο, είχε γίνει δεκτό το επιχείρημα του προσφεύγοντος Cuccinelli ότι η πρόβλεψη υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης υπερβαίνει την εξουσία του Κογκρέσου, διότι έχει προεκτάσεις και στο διαπολιτειακό εμπόριο, το οποίο ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Πολιτειών. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Βιρτζίνια Ken Cuccinelli σχεδιάζει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, για να διευθετηθεί επιτέλους το ζήτημα, αν επιτρέπεται στο Κογκρέσο να υποχρεώνει έναν πολίτη να προμηθεύεται ένα αγαθό ή μια υπηρεσία από έναν άλλο πολίτη. «Το μείζον ερώτημα που κρύβεται πίσω από την προσφυγή», δήλωνε, «είναι βασικά τα όρια πολιτειακής και ομοσπονδιακής εξουσίας, και κατά πόσον επιτρέπεται ξαφνικά να αφαιρείται ένας τομέας που ιστορικά και κατά το Σύνταγμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Πολιτείων και να αποδίδεται στο ομοσπονδιακό κράτος».

Το ζήτημα αναμένεται να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2012.

 

Σχόλια