Συνταξιοδότηση στα 68 στη Δανία

0

Σε διαδικασία αναθεώρησης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας μπαίνει η Δανία καθώς το εργατικό της δυναμικό μειώνεται σταθερά και ο πληθυσμός της γερνάει, απειλώντας να προκαλέσει πλήρη πτώχευση του συστήματος εντός μιας γενεάς.

Ο Δανός υπουργός Οικονομικών περιέγραψε την αναθεώρηση, αναλύοντας ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης προτείνεται να αυξηθεί σε 68 έτη από 65, αποκλείοντας την πρόωρη συνταξιοδότηση. Εξετάζεται, επίσης, η μείωση των επιδομάτων ανεργίας, ενθαρρύνονται συντομότερες σπουδές για τους φοιτητές και προβλέπεται η προσέλκυση περισσότερων μεταναστών στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Η Δανική Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας, που ορίστηκε από την κυβέρνηση για να διαχειριστεί την αναθεώρηση, υπό την προεδρία του Δανού πρωθυπουργού, Φογκ Ραζμούσεν, πρότεινε επίσης περικοπές σε φόρους εισοδήματος.

Η επιτροπή προειδοποίησε ότι εάν δεν πραγματοποιηθούν οι προτεινόμενες αλλαγές, το διαρκώς μειούμενο εργατικό δυναμικό και η έντονη αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων θα πολλαπλασιάσει το κόστος των παροχών μέσα στην επόμενη δεκαετία, εξαλείφοντας το πλεόνασμα του δανικού προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης ανεργίας της Δανίας είναι 5,4%, ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Σχόλια