Σύντομα η πρώτη δίκη για τα εγκλήματα του «Βρώμικου Πολέμου» στην Αργεντινή

0

Ένας πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας της Αργεντινής πρόκειται να σύντομα να δικαστεί κατηγορούμενος για θανάτους και βασανιστήρια στη διάρκεια της δικτατορίας. Είναι η πρώτη δίκη στη χώρα μετά το τέλος της ατιμωρησίας και με δικαστική απόφαση.

Πριν από λίγους μήνες, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικούς τους δύο νόμους που ουσιαστικά χορήγησαν αμνηστία στους στρατιωτικούς. Οι νόμοι ψηφίστηκαν ο πρώτος το 1986 -γνωστός ως Punto Final- και ο δεύτερος το 1987 -γνωστός ως Obediencia Debida.

Ο πρώτος όριζε «τελικό σημείο» (η μετάφραση του τίτλου του από τα ισπανικά) στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των στρατιωτικών της περιόδου 1976-1983. Ουσιαστικά οδήγησε στην παραγραφή των εγκλημάτων.

Ο δεύτερος μιλούσε για την «οφειλόμενη υπακοή» (η αντίστοιχη μετάφραση του τίτλου από τα ισπανικά), των κατώτερων αξιωματικών στους ανώτερους. Με άλλα λόγια, πολλοί αξιωματικοί που συμμετείχαν σε βασανιστήρια δεν εδιώχθησαν δεδομένου ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων.

Τελικά, την Τρίτη έγινε γνωστό ότι ο 76χρονος Μιγκέλ Ετσεκόλατς, άλλοτε αξιωματικός της Αστυνομίας του Μπουένος Αϊρες, θα δικαστεί για τις δολοφονίες έξι αντιφρονούντων, την περίοδο της δικτατορίας.

Ο δικηγόρος του 76χρονου αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο πελάτης του ακολουθούσε εντολές. «Δεν πρόκειται να ανοίξω τη συζήτηση για το ποιος είχε και ποιος δεν είχε δίκιο για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Αυτό θα το αποφασίσει ο δικαστής» δήλωσε ο Εδουάρδο Μπόφι στην εφημερίδα Clarin.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ανθρώπων που «εξαφανίστηκαν» στη διάρκεια της δικτατορίας του 1976-1983 παραμένει έως σήμερα άγνωστος. Οργανώσεις όπως οι «Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου» μιλούν για 30.000, ενώ από τα αρχεία του Πανεπιστημίου του Georgetown των ΗΠΑ προκύπτει ότι έως το 1978 είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 22.000 άνθρωποι.

Σχόλια