Συρία: Λίστα με ύποπτους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ετοίμασε ανεξάρτητη επιτροπή

0

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν τη λίστα ως βάση στην περίπτωση που γίνουν ανακρίσεις για κάποιους από τους Σύριους αξιωματούχους.

«Υπάρχει υπολογίσιμο αποδεικτικό υλικό, το οποίο σε συνδυασμό με άλλα βεβαιωμένα γεγονότα, μας κάνει να πιστεύουμε ότι συγκεκριμένα άτομα, ανάμεσα στους οποίους και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και της στρατιωτικής ιεραρχίας, φέρουν ευθύνη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες σοβαρότατες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η έκθεση που εκπόνησε το σώμα των ειδικών. Οι μελετητές στελέχωσαν την Ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή (International Independent Commission) που επιφορτίστηκε από τον ΟΗΕ με το έργο διερεύνησης της κατάστασης στη Συρία.

Σύμφωνα με δηλώσεις μελών της Επιτροπής, η λίστα με τα ονόματα των ύποπτων αξιωματούχων έχει μεταβιβαστεί με σφραγισμένη επιστολή στον Επίτροπο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να αξιοποιηθεί σε περίπτωση μελλοντικών επίσημων ανακριτικών ερευνών. Δεν συγκεκριμενοποίησαν τη δήλωσή τους, το πιθανότερο είναι όμως ότι αναφέρονταν στην προοπτική παραπομπής των αξιωματούχων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πράγμα που είχαν ζητήσει εξάλλου και στο παρελθόν αρκετοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Το πόρισμα της Επιτροπής πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως, σε επικείμενη συνάντηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη. Στη λίστα αναφέρειται και το όνομα του Προέδρου, Μπασάρ Άσαντ.

 

Σχόλια