spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΣυστάσεις Διεθνούς Αμνηστείας προς την Ελληνική Προεδρία

Συστάσεις Διεθνούς Αμνηστείας προς την Ελληνική Προεδρία

spot_img

Τις συστάσεις της προς την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, στις Βρυξέλλες η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας την να διασφαλίσει την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού μηχανισμού αντίδρασης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι συστηματικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εντός της Ε.Ε.

Οι προτάσεις της Διεθνούς Αμνηστείας κατατίθενται σε μία περίοδο που η ΕΕ ασχολείται με τη σύνταξη στρατηγικών κατευθυντήριων οδηγιών για τους τομείς της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του νέου πολυετούς προγράμματος Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο Nicolas Beger, Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας, σημείωσε ότι στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας θα πρέπει να συμπεριληφθούν θέματα διακρίσεων, θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και ουσιαστικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική αλλά και να αντιμετωπιστούν η επαίσχυντη μεταχείριση των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στα σύνορα της Ε.Ε., οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, το ανησυχητικό επίπεδο των εγκλημάτων μίσους και η ενδημική βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Οι προτάσεις της ΜΚΟ αφορούν τη μετανάστευση για την οποία καλεί την Ελληνική Προεδρία να ασκήσει πίεση στα κράτη-μέλη να λάβουν δραστικά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια περισσότερων ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα και να αναζητήσει πολιτικές και πρακτικές διαχείρισης των συνόρων που θα σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εκτεταμένη χρήση από τα κράτη-μέλη της κράτησης μεταναστών πρέπει να αναστραφεί με την προώθηση εναλλακτικών λύσεων.

Στο θέμα των Ρομά, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ελληνική Προεδρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διασφάλιση ότι τα κράτη-μέλη δεν παραβιάζουν τους σαφείς νόμους της Ε.Ε. κατά των διακρίσεων, και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή της έτσι ώστε τα κράτη-μέλη που δεν συμμορφώνονται να λογοδοτούν (infringement proceedings).

Σημαντική θέση στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αποτελεί και το ζήτημα των δικαιώμάτων των γυναικών για το οποίο, η διεθνής ΜΚΟ ζητά να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασική προτεραιότητα της Ε.Ε.

«Τα όποια φαινόμενα ρατσιστικής βίας και νεοναζισμού στην Ελλάδα αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, από τις Βρυξέλλες, όπου παρέλαβε, εκ μέρους της Ελληνικής Προεδρίας, τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

spot_img

Lawjobs