Σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τον Λίβανο

0

Έρευνα ανεξάρτητης επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε την ύπαρξη ενός δικτύου εκτέλεσης πολιτικών δολοφονιών στο Λίβανο, ανάμεσα στα θύματα του οποίου ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι και 22 ακόμη αντισύροι πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Με έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία διερεύνησε τις δολοφονίες που διεπράχθησαν στον Λίβανο από το 2005, δηλώνει ότι «τώρα μπορεί να επιβεβαιώσει βάσει αποδεικτικών στοιχείων ότι ένα δίκτυο ατόμων λειτούργησε από κοινού για να εκτελέσει τη δολοφονία του Χαρίρι», στις 15 Φεβρουαρίου 2005, σε ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Καναδός πρώην εισαγγελέας Ντανιέλ Μπελμάρ, δήλωσε ότι το «δίκτυο» υφίστατο πριν από τη δολοφονία του Χαρίρι και συνδέεται με μερικές ακόμη από τις 22 δολοφονίες που ακολούθησαν.

«Ενώ οι προηγούμενες εκθέσεις αναφέρονταν στην υπόθεση ύπαρξης ενός δικτύου, αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι έχουμε αποδείξεις για την ύπαρξή του και τις διασυνδέσεις του», είπε ο Μπελμάρ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τον Λίβανο το οποίο θα εκδικάσει τις υποθέσεις δολοφονίας με αποδεικτικά στοιχεία που θα υποβληθούν από τους ερευνητές του ΟΗΕ και ο Μπελμάρ είπε ότι ο χρόνος ανάμεσα στη σύσταση του δικαστηρίου και στην απαγγελία των κατηγοριών πρέπει να είναι ο μικρότερος δυνατός. Το δικαστήριο θα έχει έδρα τη Χάγη, όπου εδρεύουν και τα δικαστήρια για τις γενοκτονίες στη Ρουάντα και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Κάποια από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαρακτήρισαν την δουλειά του Μπελμάρ «αποτελεσματική για τον εντοπισμό αυτών που ευθύνονται για τις δολοφονίες».

Ο επικεφαλής της επιτροπής είπε ότι τώρα οι εργασίες θα επικεντρωθούν στη συλλογή αποδείξεων για το δίκτυο, τους σκοπούς του, την ταυτότητα όσων συμμετέχουν σε αυτό και τους δεσμούς τους με ανθρώπους έξω από τις τάξεις του και το ρόλο που αυτοί είχαν στις δολοφονίες, ενώ ζήτησε παράταση της εντολής του και πέρα από την 15η Ιουνίου που λήγει.

Σχόλια