Σύστημα ενεργειακού bonus-malus μελετά η Γαλλία

0

Νομοσχέδιο που προβλέπει την υιοθέτηση συστήματος ενεργειακού bonus-malus τέθηκε προς ψήφιση στη γαλλική εθνοσυνέλευση, με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προβλέπεται χρηματική επιβράβευση σε όσους τηρούν το όριο ενεργειακής κατανάλωσης, το οποίο θα υπολογιστεί βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, καθώς αυτή θα εκπίπτει από το ποσό του σχετικού λογαριασμού. Αντιθέτως, όσοι ξεπερνούν το ανωτέρω όριο θα υφίστανται ένα είδος προστίμου, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με το ποσοστό διαφοράς από την ελάχιστη προβλεπόμενη κατανάλωση.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μεν από την Εθνοσυνέλευση, ωστόσο αποσύρθηκε από την ημερησία διάταξη της Συνέλευσης της Γερουσίας, η οποία επρόκειτο να το επικυρώσει, αφού κρίθηκε ότι δεν ετύγχανε καμίας πιθανότητας υπερψήφισης. Δεδομένου ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες ψηφίστηκε από την Εθνοσυνέλευση, με πολλούς από τους βουλευτές να έχουν αποχωρήσει από την ψηφοφορία, δεν άφηνε περιθώρια προσδοκίας επικύρωσής του από τη Γερουσία, κρίθηκε απαραίτητη η επανεξέταση των σχετικών ρυθμίσεων και η εκ νέου υποβολή τους προς ψήφιση στο μέλλον.