Σύστημα επανορθωτικής δικαιοσύνης προωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο

0

Σύμφωνα με έρευνες, έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλο ποσοστό δραστών που έχουν καταδικαστεί τουλάχιστον μία φορά για τέλεση εγκλήματος, συνεχίζουν την εγκληματική τους δραστηριότητα και μετά την αποφυλάκισή τους.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στοχεύει στην μείωση αυτών των υποτροπών, μέσω της επέκτασης του θεσμού των συναντήσεων μεταξύ θυτών και θυμάτων. Η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική, καθώς φέρνει σε επαφή τους εμπλεκομένους στο έγκλημα και συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών αυτού και από τις δύο πλευρές, ωστόσο μέχρι σήμερα, δεν έχει τύχει ευρείας εφαρμογής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, Lord McNally, από μαρτυρίες των θυτών συμπεραίνεται ότι η συνάντησή τους με το θύμα οδηγεί στον αυτοπεριορισμό των εγκληματικών τους τάσεων, καθώς πρόκειται για μία αρκετά επώδυνη διαδικασία, η οποία τους οδηγεί να συνειδητοποιήσουν το κακό που έχουν προκαλέσει και να αντιμετωπίσουν ευθέως το θύμα. Και τα θύματα, όμως, εκφράζουν ικανοποίηση από την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταθέσεις θυμάτων, η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον θύτη, είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την επούλωση των τραυμάτων που τους προκάλεσε το έγκλημα, είτε μέσω της δικαίωσης που ένιωσαν για την τιμωρία του δράστη, είτε μέσω της απομυθοποίησης του.

Ο θεσμός της επανορθωτικής δικαιοσύνης θεωρείται ότι θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών και την αντίστοιχη εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων, τα οποία έως τώρα βαρύνουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό.