Συζήτηση για την οπλοφορία στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια να ανοίξει τη συζήτηση για το δικαίωμα οπλοφορίας των Αμερικανών πολιτών.

Η απαγόρευση της οπλοφορίας, η οποία ισχύει στην πρωτεύουσα της χώρας από το 1976, ήταν η αφορμή για το άνοιγμα της συζήτησης. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα κληθεί να αποφανθεί κατά πόσο η απαγόρευση συνιστά παραβίαση της Δεύτερης Τροποποίησης του αμερικανικού συντάγματος.

Η απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από το καλοκαίρι και ενδεχομένως να επηρεάσει την απόφαση των πολιτών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2008.

Το θέμα της οπλοφορίας διχάζει τους πολίτες της αμερικανικής κοινωνίας και οι ομάδες πίεσης υπέρ της κατοχής όπλων θεωρούνται από τις πλέον ισχυρές.

Σημαντική μερίδα των πολιτών θεωρεί ότι τα όπλα φέρνουν απλώς περισσότερη βία. Στον αντίποδα, άλλοι τόσοι έτοιμοι να δηλώσουν ότι το δικαίωμα στην οπλοφορία είναι δικαίωμα στη ζωή και στην προστασία της περιουσίας.

Σύμφωνα πάντως με τις στατιστικές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI), περίστροφα χρησιμοποιούνται στα 2/3 των ληστειών και στο 50% των φόνων που διαπράττονται στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η εγκληματικότητα είναι σε υψηλά επίπεδα στην Ουάσινγκτον, παρά το γεγονός ότι τα όπλα απαγορεύονται.

Σχόλια